uPACKovka

Кадри: допоможемо з літературою. Частина 2

Див. також "Кадри: допоможемо з літературою. Частина 1"

"Кадри: допоможемо з літературою. Частина 3"

Піднявши питання про положення з навчанням студентів спеціальності «Технологія й дизайн пакувального виробництв», автор і портал Unipack.Ru намагаються зрушити справа з мертвої крапки, а заодно виявити студентам і починаючим пакувальникам реальну допомоги. Тому ми публікуємо цю бібліографічну статтю. У ній постараємося не стосуватися літератури, виданої в новій Росії: цю літературу, сподіваємося, знають. Розповімо про літературу, видану багато років тому, але актуальності, що не втратила своєї, дотепер.

Книги про тар

Соломенко М. Г., Шредер В. Л., Кривоший В. Н.: Тара з полімерних матеріалів: Довідкове видання. - М.: Хімія, 1990. - 400 с.: мул

Дана робота охоплює те, що можна знайти в інших книгах. Велика тематика: технологія виробництва тари й пакувальних матеріалів і застосовуване для цього встаткування; особливості використань тари й матеріалів у різних галузях; устаткування для фасовки, розливу, упаковування, запечатування. Почато кілька спроб (удалих і не дуже) класифікувати це встаткування. Через просторість охоплених тем про все сказане порівняно небагато, тому, на наш погляд, не варто рекомендувати цю книгу фахівцям-практикам в області впакування. Але вона може бути корисна студентам, хоча б з метою економії часу на пошук інформації для теоретичної частини курсових робіт, пов'язаних із проблемами впаковування.

***

Набагато більш цікава й практично застосовна книга, написана авторами попередньої роботи в співавторстві з більшим колективом (10 людей) і випущена на десять років раніше:

Полімерна тара й упакування / Під ред. С. В. Генеля. - М.: Хімія, 1980. - 272 с.: іл.

Особливий інтерес у цій книзі представляють глави, присвячені впаковуванням у термоусадочну плівку, одержанню тари методом термоформования й лиття, міцності полімерних упакувань.

Книги про технології

Починати вивчення будь-якої справи треба з «азів», тому рекомендуємо, насамперед, прочитати цю книгу:

Організація впакування продовольчих товарів / Пер. с угорського Л.І.Павлова. - М.: Агропромиздат, 1987. - 182с.: мул

Книга угорського дослідника доктори Білі Мадьяри-Косса теж є свого роду «букварем» (знову ж, у гарному змісті) для починаючого фасувальника й пакувальника. Тут він знайде опис способів дозування й упаковування різних сипучих продуктів. Наведені й охарактеризовані види споживчої тари. Досить добре описані способи й конструкції обладнань для групового впаковування й упаковування в транспортну тару. Мабуть, це єдина книга, яка хоч якось стосується практичного одержання впакувань із вакуумом і в середовищі МГА.

Також у книзі дана характеристики різних пакувальних матеріалів. Окрема глава присвячена зовнішньому вигляду впакування, де, у тому числі, дані рекомендації з її колірного оформлення. До деякої міри порушені економічні аспекти впакування продуктів, а також питання якості впакованої продукції. Головне, на нашу думку, все-таки те, що в цій книзі читач знайде інформацію з основ технологій упаковування й конструкцій фасовочно-пакувального встаткування й дозуючих обладнань для сипучих продуктів, причому інформацію такого рівня, що йому буде багато легше розібратися зі статтями в спеціалізованих журналах і спеціальною літературою. Недоліком книги слід уважати те, що, незважаючи на «широке» назву, у ній розглядаються питання фасування й упаковування, в основному, сипучих продуктів. Зате - у тару з різних матеріалів.

***

Упакування харчових продуктів / Колектив авторів / Пер. с ньому. М.: Харчова промисловість, 1970 - 312с.: мул

Книга по змісту порівнянна зі згаданої угорської – це теж «буквар». Відмінність у тому, що більше описуються пакувальні матеріали, а не процеси впаковування; дозування ж книга не стосується зовсім. Вдало те, що більш третини книги побудоване за принципом «назва роздягнула в главі - найменування харчового продукту». У кожному розділі виділені: зміни продукту, вимоги до пакувальних засобів, пакувальні засоби, напрямки розвитку. Завдяки наявності підрозділу «напрямку розвитку» у книзі перераховані досить сучасні пакувальні матеріали, хоча вона й видано сорок років тому. А тому що розділів-найменувань перераховане більш сімдесяти, початківець фахівець одержує можливість без довгих пошуків з'ясувати, який продукт у який матеріал найкраще впаковуватися.

Автор: Володимир Ульянов