uPACKovka

Кадри: допоможемо з літературою. Частина 3

Див. також "Кадри: допоможемо з літературою. Частина 1"
"Кадри: допоможемо з літературою. Частина 2"

Піднявши питання про положення з навчанням студентів спеціальності «Технологія й дизайн пакувального виробництва», автор і портал Unipack.Ru намагаються зрушити справа з мертвої крапки, а заодно виявити студентам і починаючим пакувальникам реальну допомогу. Тому ми публікуємо цю бібліографічну статтю. У ній постараємося не стосуватися літератури, виданої в новій Росії: цю літературу, сподіваємося, знають. Розповімо про літературу, видану багато років тому, але актуальності, що не втратила своєї, дотепер.

Книги про встаткування

Сучасне встаткування для впакування харчових продуктів: Довідник / Під ред. Ю. В. Бурляя й Л. А. Сухого. - М.: Машинобудування, 1978. - 340 с.: іл.

У цьому довіднику зібрана інформація про велике число фасовочно-пакувальної техніки, що випускався тоді вітчизняної, для харчових продуктів, а також про деяке закордонне встаткування, установлений тоді на харчових підприємствах країни. Через минулий час актуальність свою книга багато в чому втратила: далеко не всі одиниці встаткування з описаних у ній випускаються зараз. Але, що цікаво, таке встаткування все-таки є! Книга може становити інтерес тим, що там докладно описані схеми роботи й конструкції різного встаткування - адже, по більшій частині, технологічні схеми фасовки й упаковування не змінилися.
Та й деяке сьогоднішнє встаткування, що випускається в Росії й привозимое до нас з-за кордону, мало відрізняється (і по конструкції, і по характеристиках) від того, що описане в цій книзі. Тому книга може бути корисна для розуміння конструкції сучасного вітчизняного встаткування, а також для вивчення історії пакувальної справи. На жаль, це чи не єдина книга, яка розповідає про фасувальне й пакувальне встаткування, призначений для різних продуктів, що й використовує різні пакувальні матеріали й засобу. Куди більше в нас видавалося книг про встаткування, «прив'язані» до конкретних видів харчової продукції або тари.

***

Демский А.Б., Гончарів А.І.: Фасовочно-пакувальне встаткування зернопереробних підприємств. - М.: В «Агропромиздат», 1987. - 142 с.:

Між іншим, авторами цієї книги є керівники двох Всесоюзні науково-дослідні й експериментально-конструкторські інститутів: продовольчого машинобудування й пакувального машинобудування. Мабуть, єдина книга, де можна знайти зведеними разом технічні характеристики існуючого на той момент вітчизняного встаткування для створення споживчих і транспортних упакувань крупи й борошна. Розповідається й про деяких закордонних зразках техніки. Але, на мій погляд, розглянуте закордонне встаткування було не самим передовим на той момент. Просто автори розповіли про ту техніку, яка була встановлена в той момент на радянських підприємствах. Цікава книга тим, що по ній можна вивчити технології фасування сипучих продуктів у паперові пакети, виготовлення цих пакетів, а також технології створення групових і транспортних упакувань.

***

Коржов В. Н.: Фасувальне встаткування рибоконсервного виробництва. - М.: Харчова промисловість, 1980. - 240 с.: іл.

Книга розповідає про дозування й укладення в банки таких продуктів, як риба й блюда з неї, що часто вимагають до себе особливо делікатного підходу, а також інгредієнтів, що містяться в тару. Але, проте, устаткування ( як автоматичне, так і напівавтоматичне) для цього існувало, і опис його можна знайти в цій книзі. Окремо звертаю увагу читачів на те, що тут описана технологія, застосована в набивному автоматі ИНА-115, - одна з деяких вітчизняних пакувальних технологій, що одержали поширення у світі. Звичайно, за 20 минулих років конструкції фасувального встаткування для виробництва рибних консервів змінилися, але принципи їх роботи залишилися колишніми. Чого не скажеш про способи розташування тушок риби в банках, з яких, на мій погляд, зараз очолює метод «навалом». Але ж існували шість схем розташування, кожна з яких застосовувалася до того чи іншого виду консервів або пресервів. читач, що цікавиться, може знайти схеми в книге.

***

Зайчик Ц. Р., Трунов У. А, В. К. Яшин В. К.: Машини для фасування харчових рідин у пляшки. - М.: Агропромиздат, 1989. - 239 с.: іл.

Гідністю даної роботи вважаю те, що автори почали із класифікації встаткування по роду рідин, які доводиться розливати в пляшки. Після цього приводяться принципи загального розрахунків фасувальних машин, а також технічні характеристики й опис особливостей конструкції вітчизняної й закордонної техніки. Усі вони розділені по главах, що відповідають тем рідинам, з якими доводиться мати справа при фасовке. Тому студентові, що готовить проект по розливу рідин у скляні або полімерні пляшки, варто ознайомитися із цією книгою - хоча б для того, щоб правильно вибрати спосіб дозування й приміщення рідини в тару.

***

Для «комплекту» варто почитати книгу й по підготовці тари перед наповненням її продуктом:

Зайчик Ц.Р.: Автомати для мийки пляшок. - М.: Харчова промисловість, 1978. - 128 с.: іл.

Розглядаються питання класифікації бутылкомоечных автоматів, розбираються принципові схеми й конструкції вітчизняного й закордонного встаткування цього призначення. Описуються проблеми при їхньому монтажі, налагодженні, обслуговуванні, ремонті. Розглядаються питання раціональної експлуатації техніки.

***

Якщо ж лінь читати дві книги, можна вивчити й одну, будь-яку із зазначених нижче:

Степанов І. А., Галасов П. Н.: Автоматичні лінії розливу харчових рідин. - М.: «Харчова промисловість», 1971. - 360 с.: іл.


Степанов І. А., Галасов П. Н.: Потокові лінії розливу й укупорки харчових рідин. - М.: «Харчова промисловість», 1965. - 320 с.: іл.

Практично, це одна книга, незважаючи на різницю у виданні в 6 років. Присутність в обох працях опису операцій підготовки тари, зокрема, її миття, мені не здалося гідністю. Занадто зім'яте там говориться про встаткування для здійснення цих процесів. Іншим недоліком уважаю, що побудова книги без обліку різних властивостей рідин, що розливаються на встаткуванні, утрудняє її використання. Тому краще звернутися все-таки до книг Ц. Зайчика.

***

Розповім і про саму «прадавню» радянську книгу, присвяченій пакувальній техніці, яку мені вдалося розшукатися.

Свирида В. Г.: Автоматичні машини для мийки пляшок. - М.: Пищепромиздат, 1945. - 56 с.: 

Практичного значення ця книга в даний момент не має, але цікава як історичний пам'ятник пакувальним технологіям і встаткуванню нашої країни. І ще: книга, написана у військовий 1944 рік, зайвий раз підтверджує, що проблемами впаковування харчової продукції в нашій країні займалися й у самі важкі роки.

***

Відомості про пакувальні технології й устаткуванні можна знайти й у літературі про технології й устаткування, що застосовується при виробництві тих або інших продуктів харчування. Наприклад:

Устаткування пищеконцентратного виробництва: Довідник / В. А. Воскобойников, В. М. Кравченко, І. Т. Кретов і ін. - М.: Агропромиздат, 1989. - 303 с.:

Таких книг у радянські часи була видана безліч, охарактеризувати хоча б частина з них не представляється можливим.

Книги про механіка встаткування

Благодарский В. А., Зинов'єва М. С., Хатунцева Н. С. Виконавчі механізми машин-автоматів для впакування виробів: Довідник. - М.: Машинобудування, 1980. - 302 с.: мул

И ще одна книга, трохи перероблена:


Благодарский В. А., Колісник Н. С., Зинов'єва М. С.: Машини-Автомати для впакування харчових продуктів: Довідник. - К.: Технiка, 1985. - 229 с.: мул

Дані книги можуть бути цілком полезны для розроблювачів устаткування, а також для студентів, що навчаються по спеціальностях «Технологія й дизайн пакувального виробництва» з експлуатаційною й машинобудівною спеціалізацією, «Машини й апарати харчових і хімічних виробництв». Тут класифіковані виконавчі механізми пакувальної техніки. Книги трохи перевантажені теорією, але цілком застосовні до практики проектування.

И знову про технологію

Розповім про ще одну книгу. Про неї я начебто б не повинен був писати, тому що вона не підпадає ні під тимчасові, ні під цільові «рамки», але все-таки не можу обійти її увагою.


Машини й апарати харчових виробництв. В 2 кн. Кн. 2: Учеб. для вузів/ С. Т. Антипов, І. Т. Кретов, А. Н. Остриков і ін.; Під ред. акад. РАСХН В. А. Панфілова. - М.: Высш. шк., 2001. - 680 з: іл.

Розділ «Г» частини II другого тому цього підручника має назва «Устаткування для впаковування харчової продукції». Не варто «зациклюватися» на технічних характеристиках устаткування: наведені в розділі приклади фасувального, пакувального й загорткового встаткування по більшій частині застаріли. Розділ цікавий тим, що там досить докладно розповідається про технологію дозування й упаковування різних продуктів (сипучих, мелкокусковых, рідких, пастообразных, штучних) у різні матеріали й тару. Незважаючи на наявні в розділі деякі невеликі помилки, це найбільш повні збори технологій, спрямованих на створення споживчих упакувань. Розглядаються там також і деякі теоретичні аспекти процесів дозування й упаковування.

Портал і автор дуже сподіваються, що, що прочитали цей матеріал охарактеризують у коментарях ще які-небудь книги, вивчення яких було б корисно для починаючих пакувальників. Тим самим, ми допоможемо їм « усім пакувальним світом».

Автор: Володимир Ульянов