uPACKovka

Східноєвропейський ринок упакування для продуктів харчування

Відмітною рисою регіону Східної Європи є наявність численних економік, що розвиваються, і ця особливість визначила високу уразливість східноєвропейського ринку під час кризи. Пакувальна індустрія також не уникла негативного впливу економічного спаду, який спричинив нові труднощі, очікування й вимоги до впакування. Змінилися алгоритми прийняття розв'язків про покупку споживачами, а також споживчі переваги на товарних ринках, включаючи ринок упакованих продуктів харчування й напоїв. З урахуванням цих тенденцій власники брендів використовували ряд стратегій, щоб зберегти свої ринкові частки й прибутки в існуючих непрості умовах.


Можна виділити цілий ряд трендів, що визначають розвиток пакувальної промисловості в цей час:

зсув фокуса на впакування з меншими виробничими витратами;

дрібнооптові покупки як результат зміни споживчої поведінки;

зручність упакування залишається важливим фактором розвитку ринку;

використання інтересу споживачів до здоровішого способу життя як спосіб зберегти пропозицію споживчої цінності.

Складна економічна ситуація вплинула в тому числі на східноєвропейський ринок упакування. У результаті, у період з 2008-го по 2009 рік ріст обсягу продажів упакованих продуктів харчування становив не більш 3%

Зсув фокуса на впакування з меншими виробничими витратами

Однієї з найпоширеніших реакцій на кризу стало прагнення скоротити виробничі витрати. Така реакція спостерігається практично на всіх ринках, і харчова індустрія не є виключенням. Виробництво впакування – це один з тих етапів, де гравці ринку в першу чергу шукають можливість скоротити витрати.

Зіштовхнувшись зі зниженням розташовуваних доходів, споживачі почали шукати можливість скоротити свої витрати. Однак гнітюча частина впакованих продуктів харчування й напоїв ставиться до продуктів щоденного споживання й тому їх не можна виключити зі споживчого кошика. У той же час деякі категорії, наприклад кондитерські вироби, тепер перестали ставитися до товарів першої необхідності, а для деяких споживачів стали єдино доступною можливістю побаловать себе.

Проте в багатьох східноєвропейських країнах товарам щоденного споживання не вдалося стриматися на колишньому ціновому рівні: зниження розташовуваних доходів, а також зміцнення позицій великих ритейлеров – гипермаркетов, супермаркетів, дискаунтеров – серйозними тиснуть на виробників, змушуючи їх знижувати роздрібні ціни.

Це вплинуло на вибір пакувальних розв'язків. Наприклад, на Україні спостерігається значний ріст використання м'якого пластикового впакування для готових сніданків, печива, галет, кондитерських виробів – цей вид упакування широко використовується замість популярних раніше картонних коробок із пластиковим мішком усередині, а також інших видів комбінованого впакування, наприклад, коробка із пластиковим піддоном. У Росії в магазинах великих роздрібних мереж з'явилися спеції й приправи private label у простім м'якім упакуванні. На ринку Чехії в сегменті рідких/кулінарних соусів широко представлене тверде пластикове впакування – як більш дешева альтернатива скляній тарі, що раніше домінувала в категорії. Відзначені зміни на ринку впакування відбулися в основному завдяки місцевим виробникам – в упакуванні імпортованих товарів відзначене значно менше істотних змін. Можливо, це обумовлене тим, що міжнародні бренди роблять більший акцент на узнаваемость бренда певну залежність, що має, від виду впакування.

Використання спрощеного впакування дозволяє власникам брендів і ритейлерам пропонувати покупцям більш низьку ціну, у такий спосіб утримуючи продукцію в межах фінансової доступності для кінцевого споживача.

Дрібнооптові покупки як результат зміни споживчої поведінки

Зміни в споживчій поведінці не залишилися непоміченими для виробників продуктів харчування й упакування, реакцією на ці зміни стало виведення на ринок мультипаков, більших «сімейних» упакувань, а також широке поширення спеціальних «оптових» цінових пропозицій – таких, як «3 за ціною 2». Наприклад, раніше в Чехії йогурти пропонувалися в тарі обсягом до 500 мол, а тепер обсяг твердої пластикової «сімейної» упакування для цього продукту часто становить 1 літр. Схожий тренд спостерігається на ринку жувальної гумки в Росії й Чехії: цей продукт став пропонуватися в більш об'ємній твердій пластиковій тарі. Варто відзначити, що в Росії йогурт у твердім пластиковім упакуванні обсягом 1 літр пропонувався й раніше, до економічної кризи. У той час використання великої тари було зв'язано із прагненням виробників розвити сильний зонтичний бренд, завойовуючи лояльність покупців через пропозицію економічних і дешевих продуктів для сімейного споживання.

Зручність залишається важливим фактором розвитку ринку впакування

Виробники впакування й продуктів харчування призупинили активне впровадження пакувальних інновацій, щоб не ризикувати інвестиціями під час економічної нестабільності. Однак впровадження інновацій не зупинене повністю, оскільки попит на продукты, що швидко приготавливаемые, у зручн, що легко відкривається й простій в обігу впакуванню залишається високим. Незважаючи на кризу, ритм життя в Східній Європі не сповільнився, а в певному змісті став ще більш напруженим. У цій ситуації популярність певних категорій продуктів харчування – таких, як консервована продукція й готові блюда, – росте, що визначає підвищення попиту на певні види впакування. Так, у Чехії спостерігається ріст популярності алюмінієвих піддонів для готових блюд – це впакування зручне, доступна за ціною, може використовуватися при розігріві продукту. За прогнозами Euromonitor International, до кінця 2010 року частка цього виду впакування на чеському ринку готових упакованих блюд може досягтися 5% у натуральнім вираженні – у перерахуванні на одиниці впакування. У Росії алюмінієві піддони з'явилися в сегменті впакованих готових пирогів/запіканок в 2007 році й були добре прийняті споживачами. На російському ринку готових блюд споживачам пропонується продукція в піддонах із кришкою, що відклеюється, – популярність цього формату впакування росте дуже швидко, і, за прогнозами, до кінця 2010 року він може зайняти 15% російського ринку готових блюд у натуральнім вираженні.

Основним втіленням тренда прагнення до зручності впакування є ріст популярності, що легко відкривається впакування. За прогнозами Euromonitor International, до кінця 2010 року легкооткрываемые кришки зможуть зайняти до 50% чеського ринку консервованих продуктів харчування. банки, що легко відкриваються, популярні й у Росії, однак у деяких випадках – наприклад через погану якість кришок у брендів консервованих овочів або бобових низького цінового сегмента – такі банки на практиці легко перетворюються в «, що важко відкриваються».

Також у країнах Східної Європи в 2010 році відзначається динамічний ріст сегмента впакування із пластиковою кришкою-дозатором на ринках столових соусів, спецій, приправ і навіть жувальної гумки. За прогнозами, на ринку жувальної гумки пластикові кришки-дозатори для твердого впакування, які стали новинкою 2010 року, будуть демонструвати активний ріст і зможуть зайняти до 60% сегмента твердого впакування.

Тренд уваги споживачів до власного здоров'я як фактор розвитку ринку впакування

Поява новинок на польському ринку рідких бульйонів і супових основ привели до появи тонкостінної пластикової тари обсягом 28 грамів. Такі продукти позиціонуються як більш корисні завдяки зниженому змісту солі й жирів. У цьому випадку використання тонкостінної пластикової тари дозволило виробникам запропонувати продукт, що принципово відрізняється від традиційних бульйонних кубиків. Враховуючи той факт, що зараз споживачі скоріше схильні рідше харчуватися поза будинком, а домашнє готування їжі здобуває все більшу популярність, названий продукт може позиціонуватися як преміальний.

Також інтерес споживачів до свого здоров'я стимулював ріст сегмента малого впакування на ринках готових сніданків/каш і фруктових снеков – продуктів, які в цілому вважаються здоровішою їжею. У той же час виробники намагаються зробити такі продукти більш привабливими для споживачів, ведучих активний спосіб життя, і виводять на ринок різновиду для вживання « на ходу». Наприклад, в 2010 році в Польщі фруктові снеки були випущені в 20-граммовой м'якому пластиковому впакуванню.

Перспективи ринку

Економічна ситуація в багатьох країнах Східної Європи вже поліпшується; фінансова стабілізація очікується протягом найближчих п'яти років. У той же час інші країни регіону докладають зусиль для подолання нових пост-кризових проблем. Проте, незважаючи на ознаки стабілізації, деякі із трендів, що з'явилися під час рецесії, – ріст популярності великого впакування й мультипаков, використання впакування з оптимальними/зниженими виробничими витратами – швидше за все, будуть розвиватися.

Виробники продуктів харчування й напоїв продовжать віддавати перевагу більш дешевим пакувальним форматам для того, щоб стримувати ріст цін для кінцевого споживача. Посуха літа 2010 року втрати, що й пішли за нею, урожаю приведуть до росту цін на основні продукти харчування. Тому виробники знову будуть шукати способи стримувати потенційний зліт цін, оскільки ціна може стати основним фактором вибору товару споживачем.

На ринку впакування очікується посилення диверсифікованості в міру росту конкуренції. І якщо криза привела до відходу деяких гравців з ринку, то стабілізація економіки в країнах розглянутого регіону, безсумнівно, приведе на ринок нові бренди й нових виробників. Упакування є одним з наймогутніших засобів комунікації продукту зі споживачем, здатним зробити помітним і привабливим для покупців будь-який новий товар.

Хоча Східна Європа як і раніше відстає від Західної відносно пакувальних інновацій, швидке відновлення країн регіону після кризи відкриє нові можливості просування інновацій і новинок упакування продуктів харчування й напоїв.

Стаття опублікована в журналі RUSSIAN FOOD & DRINKS MARKET MAGAZINE № 6

Автор: Реґіна Маисевичюте, аналітик ринку впакування Euromonitor International