Розроблювачі вендинговых автоматів розв'язали подбати про споживачів, що дотримують правила здоровішого харчування. Донедавна в цих машинах не можна було зберігати такі швидкопсувні продукти, як городин і фрукти, для яких потрібні диференційований температурний режим і впакування, що зберігає від ушкоджень.
Зараз проблема вирішена, залишилося створити попит на таку швидку, але корисну їжу. Торговельні автомати зараз стають усе більш популярними - це загальносвітова тенденція. Сучасній людині бракує часу, а автомати дозволяють робити покупки швидко й зручно. "У Японії, яка лідирує по кількості торговельних апаратів, через них продаються навіть живі квіти, - розповідає віце-президент Російської асоціації маркетингових послуг Андрій Соколов. - Недавно там з'явилися автомати, що визначають вік і підлога покупця й рекомендуюча продукти або напої, які більше пасують даній людині".
Чудо-Машина
Асортименти вендинговых машин (автоматів із продажу продуктів, напоїв, газет та ін.) поступово розширюється. Раніше в таких апаратах можна було придбати тільки сухі снеки (чіпси, фісташки), шоколадні батончики й напої. Зараз компанії-розроблювачі, враховуючи моду на здоровіше харчування, розв'язали продавати через автомати свіжі продукти. Очевидно, що така пропозиція вимагає більш досконалого обладнання: для зберігання фруктів і овочевих нарізок необхідно дотримувати температурного режиму - різний для всіх продуктів. Відповідно, зберігання буде дорожче. У компанії Wittern Group, яка займається виробництвом вендинговых машин і поставляє фрукти й городин, розробили новий 3 D-Автомат для продажу свіжих фруктів і овочів. Через якийсь час вона з'явиться в офісах і школах.
У новій моделі автомата передбачено дві температурні зони. У верхній частині, при температурі приблизно 14 градусів, будуть зберігатися банани, у нижній - де температура 1 градус - набори й нарізки свіжих фруктів і овочів. Розроблювачі запевняють, що нові автомати дозволяють більш ніж у два рази збільшити строк придатності бананів - із двох-трьох днів до тижня. Поділ температурних зон досягається за рахунок чіткого контролю повітряних потоків.
Якщо протягом 15 хвилин хоча б в одному з відділень потрібний температурний режим порушується, автомат відключається й більше не продає продукцію. Щоб банани не билися при падінні, апарат зроблений з м'якою оббивкою кошика й похилими стінками. У наступнім поколінні автоматів буде передбачений спеціальний ліфт, який буде забирати фрукт зі спіральної підставки й акуратно спускати його вниз.
Новинка, звичайно, коштує дорожче, чим інші моделі вендинговых машин. Вона продається приблизно за $5000, а інші можна придбати не дорожче $3000.
Кому це треба?
Звичайно, технічні проблеми продажів свіжих продуктів поступово вирішуються, але от чи скоро буде налагоджений стійкий попит на корисну їжу. В 2007 році група Vending Services по запиту кадрової служби однієї з компаній, де був установлений автомат із продуктами, включила в асортименти салат з моркви, селери й броколі із заправленням. За словами директора вендингового оператора, близько 80% нової продукції довелося викинути, тому що покупців вона не зацікавилася.
Президент брендингового агентства Depot WPF Олексій Андрєєв погоджується, що важко судити, наскільки дана ідея вдала - час розсудить. Але те, що ця ідея інноваційна, - безумовний факт. "Нам з Росії важко стежити за споживчими трендами " у них". Можна сказати, що корисне харчування - помітна тенденція західних ринків. Зручність споживання й доставки продукту до адресата - також активно розв'язувана завдання. Видалося б, проект повинен стати успішним, - говорить Олексій Андрєєв. - Але люди на освіченому Заході залишаються звичайними людьми. А типовий обиватель не любить корисні продукти. Він не любить угамовувати голод вишнею й броколі. Він любить батончики й фастфуд".
Експерт пророкує прийдешню війну за свідомість покупця - війну медійних бюджетів, у якій поки перевага на стороні виробників усіляких снеков, а також ресторанів швидкого харчування. "Подивитеся, скільки вони дають прямої реклами з одним лише ключовим повідомленням: "швидко й смачно співай", - коментує Олексій Андрєєв - Соціально-відповідальним творцям вендинговых машин необхідно вступити в серйозну коллаборацию з імпортерами фруктів".
Шкідливо й не можна
Тільки тоді, на думку експерта, можна розраховувати, що їх консолідовані бюджети зможуть забезпечити достатній медиавес для протистояння "шкідливим продуктам". Поки ж серед користувачів вендинговых автоматів коло прихильників здоровішого харчування невеликий. " Як не дивно, але я припускаю, що ядром цільової аудиторії для просування "корисних продуктів" будуть дорослі, забезпечені й просунуті жителі мегаполісів, - розповідає президент брендингового агентства Depot WPF Олексій Андрєєв. - Тому що іншим на морквину й селера наплювати, як не агітуй. Молодь завжди буде любити те, що "шкідливо й не можна". Малозабезпечені верстви населення стурбовані іншими проблемами, а в сільській місцевості питання нестачі фруктів і овочів взагалі не варто".
Так що перспективи в даного бізнесу є, але не глобальні. У світі не так багато розумних людей, а розраховувати доводиться тільки на них. "Якщо ж говорити про перспективи в Росії, те тут цілком згодиться коефіцієнт 0,1 - приблизно в таких пропорціях ми відповідаємо глобальним світовим соціальним трендам, - додає експерт. - Російський споживач ще не наївся чіпсів, мріє про сухарики й насіннячка, а саме поняття "здоровіша їжа" поки взагалі не ідентифікує".
Віце-президент Російської асоціації маркетингових послуг Андрій Соколов настроєний більш оптимістично. Експерт посилається на дані дослідницької компанії "Ромир", згідно з якими більш 80% росіян прагнуть зберегти здоров'я, 70% уважають якісними продукти, що не містять штучних добавок і барвників.
"Таким чином, успішність впровадження нових апаратів залежить у першу чергу від того, чи вдасться завоювати довіру споживачів, переконати їх, що фрукти й городин, куплені через автомат, дійсно свіжі і якісні", - додає Андрій Соколов.
Стаття опублікована в газеті" Вісті"
Автор: Ольга Долгова
Зараз проблема вирішена, залишилося створити попит на таку швидку, але корисну їжу. Торговельні автомати зараз стають усе більш популярними - це загальносвітова тенденція. Сучасній людині бракує часу, а автомати дозволяють робити покупки швидко й зручно. "У Японії, яка лідирує по кількості торговельних апаратів, через них продаються навіть живі квіти, - розповідає віце-президент Російської асоціації маркетингових послуг Андрій Соколов. - Недавно там з'явилися автомати, що визначають вік і підлога покупця й рекомендуюча продукти або напої, які більше пасують даній людині".
Чудо-Машина
Асортименти вендинговых машин (автоматів із продажу продуктів, напоїв, газет та ін.) поступово розширюється. Раніше в таких апаратах можна було придбати тільки сухі снеки (чіпси, фісташки), шоколадні батончики й напої. Зараз компанії-розроблювачі, враховуючи моду на здоровіше харчування, розв'язали продавати через автомати свіжі продукти. Очевидно, що така пропозиція вимагає більш досконалого обладнання: для зберігання фруктів і овочевих нарізок необхідно дотримувати температурного режиму - різний для всіх продуктів. Відповідно, зберігання буде дорожче. У компанії Wittern Group, яка займається виробництвом вендинговых машин і поставляє фрукти й городин, розробили новий 3 D-Автомат для продажу свіжих фруктів і овочів. Через якийсь час вона з'явиться в офісах і школах.
У новій моделі автомата передбачено дві температурні зони. У верхній частині, при температурі приблизно 14 градусів, будуть зберігатися банани, у нижній - де температура 1 градус - набори й нарізки свіжих фруктів і овочів. Розроблювачі запевняють, що нові автомати дозволяють більш ніж у два рази збільшити строк придатності бананів - із двох-трьох днів до тижня. Поділ температурних зон досягається за рахунок чіткого контролю повітряних потоків.
Якщо протягом 15 хвилин хоча б в одному з відділень потрібний температурний режим порушується, автомат відключається й більше не продає продукцію. Щоб банани не билися при падінні, апарат зроблений з м'якою оббивкою кошика й похилими стінками. У наступнім поколінні автоматів буде передбачений спеціальний ліфт, який буде забирати фрукт зі спіральної підставки й акуратно спускати його вниз.
Новинка, звичайно, коштує дорожче, чим інші моделі вендинговых машин. Вона продається приблизно за $5000, а інші можна придбати не дорожче $3000.
Кому це треба?
Звичайно, технічні проблеми продажів свіжих продуктів поступово вирішуються, але от чи скоро буде налагоджений стійкий попит на корисну їжу. В 2007 році група Vending Services по запиту кадрової служби однієї з компаній, де був установлений автомат із продуктами, включила в асортименти салат з моркви, селери й броколі із заправленням. За словами директора вендингового оператора, близько 80% нової продукції довелося викинути, тому що покупців вона не зацікавилася.
Президент брендингового агентства Depot WPF Олексій Андрєєв погоджується, що важко судити, наскільки дана ідея вдала - час розсудить. Але те, що ця ідея інноваційна, - безумовний факт. "Нам з Росії важко стежити за споживчими трендами " у них". Можна сказати, що корисне харчування - помітна тенденція західних ринків. Зручність споживання й доставки продукту до адресата - також активно розв'язувана завдання. Видалося б, проект повинен стати успішним, - говорить Олексій Андрєєв. - Але люди на освіченому Заході залишаються звичайними людьми. А типовий обиватель не любить корисні продукти. Він не любить угамовувати голод вишнею й броколі. Він любить батончики й фастфуд".
Експерт пророкує прийдешню війну за свідомість покупця - війну медійних бюджетів, у якій поки перевага на стороні виробників усіляких снеков, а також ресторанів швидкого харчування. "Подивитеся, скільки вони дають прямої реклами з одним лише ключовим повідомленням: "швидко й смачно співай", - коментує Олексій Андрєєв - Соціально-відповідальним творцям вендинговых машин необхідно вступити в серйозну коллаборацию з імпортерами фруктів".
Шкідливо й не можна
Тільки тоді, на думку експерта, можна розраховувати, що їх консолідовані бюджети зможуть забезпечити достатній медиавес для протистояння "шкідливим продуктам". Поки ж серед користувачів вендинговых автоматів коло прихильників здоровішого харчування невеликий. " Як не дивно, але я припускаю, що ядром цільової аудиторії для просування "корисних продуктів" будуть дорослі, забезпечені й просунуті жителі мегаполісів, - розповідає президент брендингового агентства Depot WPF Олексій Андрєєв. - Тому що іншим на морквину й селера наплювати, як не агітуй. Молодь завжди буде любити те, що "шкідливо й не можна". Малозабезпечені верстви населення стурбовані іншими проблемами, а в сільській місцевості питання нестачі фруктів і овочів взагалі не варто".
Так що перспективи в даного бізнесу є, але не глобальні. У світі не так багато розумних людей, а розраховувати доводиться тільки на них. "Якщо ж говорити про перспективи в Росії, те тут цілком згодиться коефіцієнт 0,1 - приблизно в таких пропорціях ми відповідаємо глобальним світовим соціальним трендам, - додає експерт. - Російський споживач ще не наївся чіпсів, мріє про сухарики й насіннячка, а саме поняття "здоровіша їжа" поки взагалі не ідентифікує".
Віце-президент Російської асоціації маркетингових послуг Андрій Соколов настроєний більш оптимістично. Експерт посилається на дані дослідницької компанії "Ромир", згідно з якими більш 80% росіян прагнуть зберегти здоров'я, 70% уважають якісними продукти, що не містять штучних добавок і барвників.
"Таким чином, успішність впровадження нових апаратів залежить у першу чергу від того, чи вдасться завоювати довіру споживачів, переконати їх, що фрукти й городин, куплені через автомат, дійсно свіжі і якісні", - додає Андрій Соколов.
Стаття опублікована в газеті" Вісті"
Автор: Ольга Долгова
0 комент.:
Дописати коментар