uPACKovka

Наша відповідь ipad: інновації в області пакування

Минулий рік був багатий на нові технологічні розв'язки в самих різних сферах діяльності людину, і це не обійшло стороною й пакувальну галузь. Редакція сайту Obgortka.Ru вибрала дев'ять найбільш значних технічних і технологічних інновацій в області впакування за цей період – і представляє їх вашій увазі.

Новий метод переробки пластикових відходів

Учені Уорвикского університету (Великобританія) розробили метод переробки пластикових відходів, який дозволить повторно запускати у виробництво всі типи пластмас, що використовуються в побуті, у тому числі й новорічну мішуру.

Складність утилізації пластикового сміття полягає в необхідності його очищення й сортування, тому що різні типи пластику, використовувані для виробництва одного виробу, вимагають різних режимів переробки.

Розробка британців дозволяє обійти всі ці утруднення, тому що запускає зворотний процес розкладання полімерів на вихідні мономерные компоненти. Наприклад, у випадку полістиролу таким компонентом є стирол. Ключова ідея інновації британців - реактор для пиролитического розкладання полімерів на мономерные ланки при високій температурі без доступу кисню. Особливістю реактора є наявність так званого киплячого шару на поверхні рідкого полімеру, створюваного продувкою через реактор якого-небудь інертного газу.

У ході польових випробувань, завершених у першій декаді грудня, учені продемонстрували можливість одночасної переробки великої кількості полімерів у реакторі. Потім ці полімери можуть бути розділені звичайною дистиляцією й знову спрямовані на виробництво.

Пінопласт із несумісних компонентів

Учені Західного резервного університету Кейза (Case Western Reserve University) (США) створили ультралегкий биоразлагаемый пінопласт, який можна використовувати в подушках для м'яких меблів, ізоляції, упакуванню й іншої продукції.

Новий пластик складається з молочного білка й звичайної глини. Новинка легше пуху й цілком може стати экологичной альтернативою пенополистриролу.

Учені пояснили, що 80% білка в коров'ячім молоці — це речовина за назвою казеїн, який застосовують у виготовленні клеїв і паперових покриттів. Але казеїн сам по собі не має достатню міцність і легко змивається водою. Щоб підсилити казеїн і підвищити його опір воді, учені підмішали в нього деяка кількість глини (натрію монтмориллонит) і реактивну молекулу за назвою глицеральдегид, який і з'єднує молекули білка казеїну.

Учені висушили й виморозили отриману суміш, щоб вилучити воду й одержати губчатий аерогель — дуже легка й повітряна речовина. Щоб підсилити піну, учені загартували її в духовці й потім перевірили на міцність. З'ясувалося, що новий губчатий матеріал досить міцний для комерційного використання. Він розкладає мікроорганізмами в навколишньому середовищі, причому майже третина руйнується вже за перші 30 днів з моменту утилізації.

Біополімери з PLA підвищеної жаростійкості

Учені Державної сільськогосподарської дослідницької служби США (ARS) і приватної компанії Lapol розробили речовина, що збільшує жаростійкість биопластиков з полімолочної кислоти (PLA). За допомогою винайденого перетворювача їх можна використовувати для виготовлення впакування, яке застосовується при гарячому розливі напоїв або продуктів харчування.

Пластики на основі кукурудзи проводяться в такий спосіб: кукурудзяний цукор ферментується й утворюється молочна кислота, потім з неї одержують PLA. Проблема в тому, що такі биопластики мають меншу жаростійкість, що звичайні полімери, і тому сфера їх застосування обмежена, пояснюють дослідники.Для того, щоб збільшити жароміцність биопластика, іншими словами - її теплостійкість при вигині, учені розробили механізм, що модифікує, відхиляє температуру.

Перетворювач на 90% складається з кукурудзяної сировини й повністю розкладаєм.

Ультратонке покриття для харчового впакування

Учені Інституту електронно-променевих і плазмових технологій Фраунхофера (Німеччина) створили нову бар'єрну ультратонку плівку, здатну значно збільшити строк придатності продуктів харчування.

Інновація стала можливою завдяки розвитку технології плазмостимулирования, яка дозволила створити прозоре покриття в 100 тонше традиційного, - наприклад кремнію, що полягає із двоокису, або поливинилиденхлорида (ПВДХ).

Нове покриття з оксиду алюмінію товщиною 10 нанометрів має такі ж бар'єрні властивості, що як і існують плівки. Воно зберігає продукцію свіжої, не дозволяючи кисню й волозі проникати усередину впакування.

За словами розроблювачів, покриття можна використовувати з будь-яким харчовим упакуванням, але найкраще воно підходить для впакування хрустких продуктів, таких як пластівці, мюсли або чіпси.

Ученими розроблене встаткування, яке наносить до 29 тис. m2 покриття в годину. Покриття можна наносити на плівки шириною до 4 метрів. Як основу можна використовувати плівки з ПЭТ, ПП, БОПП і полімолочної кислоти.

Розроблювачі затверджують, що нове покриття є одним із кращих і ефективних бар'єрів від проникнення вологи для прозорих плівок у секторі впакування на даний момент.

Биоразлагаемая плівка з відходів фруктів

Учені Університету наук Малайзии (USM) розробили биоразлагаемую плівку з відходів фруктів.

Дослідники одержали матеріал за назвою Fruitplast шляхом переробки відходів тропічних фруктів у порошок, з якого потім була зроблена биоразлагаемая полімерна плівка.

Пакети, виготовлені з матеріалу Fruitplast, розкладають у природних умовах за 3-6 місяців. Строк придатності таких пакетів становить до 2 років, а вартість - на 10% менше, чим у звичайних пластикових.

Речовина, яка може замінити Бисфенол А

Дослідники з Технологічного Інституту Нью^-Джерсі (США) виділили із цукру хімічна речовина, яка може замінити Бисфенол А в виробництві впакування, зокрема, харчових бляшаних банок.

Вони одержали патент США на эпоксидную смолу з изосорбида диглицидного ефіру.

У якості сировини при виробництві смоли використовується кукурудзяний крохмаль. Варто також відзначити, що хімічні речовини, одержувані із цукру, є безпечними.

Упакування, що визначає спілість фруктів

Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) (Швейцарія) розробили пластикове харчове впакування, яке може визначити спілість фруктів і овочів.

В упакування інтегрована енергетично малозатратная й недорога «система нюху», яка реагує на захід і стан товару.Система використовує сенсори для визначення основних параметрів, таких як температура, вологість, і газу этилена, що є фітогормоном, що впливають на дозрівання фруктів і овочів. Упакування також у стані вимірювати кількість гексанола, індикатору псування продукту.

Нанопокрытие, що зменшує товщину впакування

Учені з Технічного Науково-дослідного центру VTT (Фінляндія) розробили биоразлагаемое покриття для харчового й фармацевтичного впакування.Для створення покриття із властивістю блокування проникнення газу використовувався метод осадження атомних шарів (ALD). Завдяки цій технології, бар'єрні матеріали блокують проникнення на молекулярному рівні, тим самим захищаючи продукт від вологості, окиснення й засихання.

Розроблювачі заявили, що якщо нанести це покриття на фармацевтичну блистерную впакування з алюмінію, можна скоротити товщину впакування в 500-1000 раз.

Экологичная альтернатива поліетиленовим пакетам

Російські фахівці теж внесли свою нехай малу, але лепту в загальну картину пакувальних інновацій цього року. Учені Ставропольського державного університету винайшли пакети, які не забруднюють навколишнє середовище й розкладають у ґрунті під впливом мікроорганізмів.

Нова екологічно чиста плівка розроблена на основі метилцелюлози й білкових комплексів. За рахунок цього процес її розкладання в ґрунті становить два тижні. Биоразлагаемые плівки по міцності нітрохи не уступають поліетиленовим. Вони не пропускають ультрафіолетові промені, що дозволяє продовжити строк зберігання їжі. Використовувати їх можна в побуті, косметології, медицині й харчової промисловості.